00%
منو

11 درمان خانگی برای یبوست

درمان خانگی برای یبوست

درمان خانگی برای یبوست

درمان های خانگی مختلف می تواند به مدیریت یبوست کمک کند، مانند نوشیدن آب بیشتر و خوردن فیبر. اگر درمان‌های خانگی کمکی نکرد، داروهای بدون نسخه و نسخه‌ای در دسترس هستند.

یبوست حدود 20 درصد از افراد  را تحت تأثیر قرار می دهد. بیشتر افراد  ممکن است به دلیل غذاهایی که می‌خورند یا اجتناب می‌کنند، انتخاب‌های سبک زندگی، داروهایی که مصرف می‌کنند یا شرایط پزشکی که دارند دچار یبوست شوند. برای بسیاری، علت یبوست مزمن آنها ناشناخته است. این به عنوان یبوست ایدیوپاتیک مزمن شناخته می شود.

تنها تعداد دفعات اجابت مزاج، ملاک تشخیص یبوست نیست. احساس پری در مقعد، تخلیه‌ی ناکامل مدفوع و مدفوع سفت از دیگر علائم ابتلا به یبوست است. اگر این مشکلات برای چندین هفته ادامه یابد، یبوست مزمن در نظر گرفته می‌شود. که در این صورت ممکن است فرد در معرض عوارض یبوست مانند بواسیر (هموروئید) قرار گیرد. برای اطلاع از سایر عوارض یبوست و روشهای درمان به سایت درمان کلینیک مراجعه کنید.

یبوست با علائم زیر مشخص می شود:

  • کمتر از سه بار اجابت مزاج در هفته
  • مدفوع سفت، خشک یا توده ای
  • مشکل یا درد هنگام دفع مدفوع
  • احساس اینکه تمام مدفوع دفع نشده است

علت یبوست :

از لحاظ تئوری یبوست در اثر کاهش حرکات روده ایجاد می شود. یبوست می‌تواند ناشی از دلایل مختلفی ایجاد شود. رژیم غذایی کم‌ فیبر و عادات تغذیه‌ای و رفتاری غلط و کم‌تحرکی شایع‌ترین علت یبوست محسوب می‌شوند. البته اختلال در حرکات روده‌ای یا عملکرد راست‌روده و مقعد ناشی از اختلال در اعصاب دستگاه گوارش یا مصرف برخی داروها نیز در بروز این مشکل بی‌تأثیر نیست.

 

یبوست می تواند تاثیر منفی جدی بر کیفیت زندگی و همچنین سلامت جسمی و روانی داشته باشد  راه های طبیعی زیادی برای کمک به رفع یبوست وجود دارد.  در ادامه 13 درمان خانگی طبیعی برای رفع یبوست را بررسی می‌کنیم:

1. آب بیشتری بنوشید.

کم آبی مکرر بدن می تواند فرد را دچار یبوست کند. برای جلوگیری از این امر، نوشیدن آب کافی و هیدراته ماندن مهم است.

وقتی فردی یبوست دارد، ممکن است با نوشیدن مقداری آب گازدار تسکین یابد. آب به بدن  کمک میکند تا روده ها را به حرکت در آورد.

برخی از مطالعات نشان داده اند که در رفع یبوست آب گازدار موثرتر از آب لوله کشی است. این مورد برای درمان افراد مبتلا به سوء هاضمه و یبوست مزمن نیز توصیه می‌شود.

با این حال، نوشیدن، نوشیدنی‌های گازدار مانند نوشابه‌های قندی ایده خوبی نیست، زیرا این نوشیدنی‌ها می‌توانند اثرات مضری برای سلامتی داشته باشند و ممکن است یبوست را بدتر کنند.

برخی از افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) متوجه می شوند که نوشیدنی های گازدار علائم آنها را بدتر می کند، بنابراین این افراد ممکن است بخواهند از آب گازدار و سایر نوشیدنی های گازدار اجتناب کنند.

2. فیبر بیشتری بخورید، به ویژه فیبرهای محلول و غیرقابل تخمیر

برای درمان یبوست، پزشکان اغلب به افراد می گویند که مصرف فیبر غذایی خود را افزایش دهند. این به این دلیل است که افزایش مصرف فیبر، حجم و قوام حرکات روده را افزایش می دهد و دفع آنها را آسان تر می کند. همچنین به آنها کمک می کند تا با سرعت بیشتری از سیستم گوارش عبور کنند.

در واقع، یک بررسی در سال 2016 نشان داد که 77 درصد از افراد مبتلا به یبوست مزمن از مکمل فیبر سود می برند. با این حال، برخی مطالعات نشان داده اند که افزایش مصرف فیبر در واقع می تواند مشکل را بدتر کند. برخی دیگر گزارش می دهند که فیبر رژیمی دفعات مدفوع را بهبود می بخشد اما ممکن است به سایر علائم یبوست مانند قوام مدفوع، درد، نفخ و گاز کمکی نکند.

این به این دلیل است که انواع فیبرهای غذایی اثرات متفاوتی بر هضم دارند.

فیبرهای غذایی بسیار متفاوتی وجود دارد، اما به طور کلی به دو دسته فیبرهای نامحلول و فیبرهای محلول تقسیم می شوند.

  • فیبرهای نامحلول – موجود در سبوس گندم، سبزیجات و غلات کامل – به افزایش حجم مدفوع کمک می کنند و ممکن است به دفع سریع‌تر و آسان‌تر مدفوع از سیستم گوارش کمک کنند.
  • فیبرهای محلول – موجود در سبوس جو، جو، آجیل، دانه‌ها، لوبیا، عدس و نخود و همچنین برخی میوه‌ها و سبزیجات – آب را جذب می‌کنند و خمیری ژل مانند تشکیل می‌دهند که مدفوع را نرم می‌کند و قوام آن را بهبود می‌بخشد.

فیبرهای محلول غیر قابل تخمیر، مانند پسیلیوم، بهترین انتخاب برای درمان یبوست هستند  یک بررسی در سال 2020 نشان داد که پسیلیوم 3.4 برابر موثرتر از سبوس گندم نامحلول برای یبوست است.

این تا حدی به این دلیل است که فیبر نامحلول می تواند مشکل را در برخی از افراد مبتلا به مشکل عملکردی روده، مانند IBS یا یبوست مزمن ایدیوپاتیک بدتر کند.

برخی از فیبرهای محلول قابل تخمیر نیز ممکن است در درمان یبوست بی اثر باشند، زیرا توسط باکتری‌های روده تخمیر می‌شوند و ظرفیت نگهداری آب خود را از دست می‌دهند. برای جلوگیری از یبوست، افراد باید ترکیبی از فیبر محلول و نامحلول مصرف کنند.

3. بیشتر ورزش کنید.

مطالعات مختلف تحقیقاتی گزارش کرده اند که ورزش می تواند به بهبود علائم یبوست کمک کند. مطالعات سبک زندگی کم تحرک را با افزایش خطر یبوست مرتبط دانسته اند. به همین دلیل، برخی از کارشناسان توصیه می کنند برای حرکت دادن مدفوع، تحرک را افزایش دهید.

مطالعات دیگر گزارش کرده‌اند که اگرچه ورزش همیشه تعداد دفعاتی که افراد به دستشویی می‌روند را بهبود نمی‌بخشد، اما برخی علائم را کاهش داده و نمرات کیفیت زندگی افراد را بهبود می‌بخشد.

در افراد مبتلا به IBS، ورزش (پیاده روی سریع) می تواند علائم گوارشی را بهبود بخشد. با این حال، ورزش شدید (دویدن دویدن) می تواند علائم را برای برخی بدتر کند.

سعی کنید ورزش های ملایمی مانند پیاده روی منظم، شنا، دوچرخه سواری یا دویدن انجام دهید.

4. قهوه بنوشید، به خصوص قهوه کافئین دار

نوشیدن قهوه ممکن است به رفع یبوست کمک کند.برای برخی از افراد، مصرف قهوه می تواند میل به دستشویی را افزایش دهد. این به این دلیل است که قهوه ماهیچه های دستگاه گوارش را تحریک می کند.

در واقع، یک مطالعه در سال 1998 نشان داد که قهوه کافئین دار می تواند روده را به همان روشی که یک وعده غذایی می تواند تحریک کند، تحریک کند.  قهوه کافئین دار 60 درصد قوی تر از نوشیدن آب و 23 درصد قوی تر از نوشیدن قهوه بدون کافئین بود.

قهوه همچنین ممکن است حاوی مقادیر کمی از فیبرهای محلول باشد که با بهبود تعادل باکتری های روده از یبوست جلوگیری می کند.

گفته می شود، ویژگی های تحریک کننده روده کافئین ممکن است در افراد مبتلا به IBS قوی تر باشد. همچنین می تواند علائم گوارشی را بدتر کند.افراد مبتلا به IBS می توانند سعی کنند کافئین را از رژیم غذایی خود حذف کنند تا ببینند آیا کمک می کند یا خیر.

5. سنا، ملین گیاهی

سنا یک ملین گیاهی ایمن و مؤثر است که به درمان یبوست کمک می کند. این دارو به دو صورت خوراکی  و شیاف در دسترس است.

سنا حاوی ترکیبات گیاهی به نام گلیکوزید است که اعصاب روده را تحریک می کند و به تسریع حرکات روده کمک می کند.

پزشکان سنا را برای مدت کوتاهی برای بزرگسالان بی خطر می دانند، اما اگر علائم پس از چند روز از بین نرفت، افراد باید با پزشک مشورت کنند.

پزشکان معمولا سنا را برای زنان باردار، شیردهی یا افرادی که شرایط سلامتی خاصی مانند بیماری التهابی روده دارند، توصیه نمی کنند.

6. غذاهای پروبیوتیک بخورید یا مکمل های پروبیوتیک مصرف کنید

پروبیوتیک ها ممکن است به جلوگیری از یبوست مزمن کمک کنند. پروبیوتیک ها باکتری های زنده و مفیدی هستند که به طور طبیعی در روده وجود دارند. آنها شامل بیفیدوباکتری ها و لاکتوباسیلوس ها هستند. افراد می توانند با خوردن غذاهای پروبیوتیک سطح آن را افزایش دهند.

برخی از افرادی که یبوست مزمن دارند، دچار عدم تعادل باکتری در روده می‌شوند. مصرف بیشتر غذاهای پروبیوتیک می تواند به بهبود این تعادل و جلوگیری از یبوست کمک کند.

یک مطالعه ذکر شده در بررسی سال 2019 نشان داد که مصرف پروبیوتیک ها به مدت 2 هفته می تواند به درمان یبوست، افزایش دفعات مدفوع و قوام مدفوع کمک کند.

آنها همچنین می توانند با تولید اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه به درمان یبوست کمک کنند. اینها ممکن است حرکات روده را بهبود بخشد و دفع مدفوع را آسانتر کند.

غذاهای پروبیوتیک عبارتند از:

  • ماست
  • کلم ترش
  • کیمچی

7. ملین های بدون نسخه یا نسخه ای

فرد می تواند در مورد انتخاب ملین مناسب با پزشک یا داروساز صحبت کند. انواع مختلف این ماده روش های عملکرد متفاوتی دارند، اما همه برای یبوست موثر هستند. پزشک ممکن است یکی از انواع زیر را توصیه کند:

  • حجیم کننده: اینها ملین های فیبردار هستند که محتوای آب مدفوع را افزایش می دهند.
  • نرم کننده های مدفوع: حاوی روغن هایی هستند که مدفوع را نرم کرده و عبور آنها از روده را تسهیل می کند.
  • ملین های محرک: اینها اعصاب روده را برای افزایش حرکات روده تحریک می کنند.
  • ملین های اسمزی: اینها با کشیدن آب از بافت های اطراف به داخل دستگاه گوارش، مدفوع را نرم می کنند.

با این حال، مردم نباید بیشتر این ملین ها را به طور منظم و بدون مشورت با پزشک مصرف کنند.

8. مکمل گلوکومانان مصرف کنید.

گلوکومانان نوعی فیبر محلول از ریشه گیاه کنجاک است. برخی از تحقیقات نشان می دهد که در برابر یبوست موثر است.علاوه بر بهبود حرکات روده، گلوکومانان ممکن است به عنوان یک پری بیوتیک برای بهبود تعادل باکتری های خوب در روده عمل کند.

یک بررسی در مورد اثر گلوکومانان در کودکان به این نتیجه رسید که گلوکومانان به طور متوسط اجابت مزاج را افزایش می دهد اما قوام مدفوع را افزایش نمی دهد یا به طور کلی برای درمان مفید نیست.

9. سیترات منیزیم را امتحان کنید

سیترات منیزیم یک درمان خانگی محبوب برای یبوست است. این یک نوع ملین اسمزی است که افراد می توانند آن را بدون نسخه یا آنلاین خریداری کنند.

مصرف مقادیر متوسط مکمل های منیزیم می تواند به رفع یبوست کمک کند. پزشکان از دوزهای بالاتر برای آماده سازی و پاکسازی روده قبل از جراحی یا سایر اقدامات پزشکی استفاده می کنند.

10. آلو بخورید.

آلو یک ملین طبیعی است. مردم اغلب از آلو و آب آلو به عنوان داروی طبیعی برای یبوست استفاده می کنند.آلو ممکن است در دسترس ترین راه حل طبیعی موجود باشد. آلو خشک علاوه بر فیبر حاوی سوربیتول است. این یک الکل قندی است که اثر ملین دارد. برخی از مطالعات نشان داده اند که آلو ممکن است موثرتر از الیافی مانند پسیلیوم باشد.

دوز موثر ممکن است حدود 50 گرم یا هفت آلو متوسط دو بار در روز باشد. با این حال، افراد مبتلا به IBS ممکن است بخواهند از آلو خشک پرهیز کنند، زیرا الکل های قندی غذاهایی با FODMAP بالا هستند.

11. سعی کنید از لبنیات اجتناب کنید.

در افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز خوردن لبنیات به دلیل تأثیر آن بر حرکات روده می تواند باعث یبوست شود.این شامل کودکانی است که نسبت به پروتئین شیر گاو حساسیت ندارند و بزرگسالان مبتلا به عدم تحمل لاکتوز.

اگر فردی مشکوک به عدم تحمل لبنیات باشد، می تواند برای تشخیص به پزشک مراجعه کند. پزشک ممکن است حذف موقت لبنیات از رژیم غذایی را توصیه کند و در عین حال سایر غذاهای غنی از کلسیم را افزایش دهد تا ببیند آیا علائم را بهبود می بخشد یا خیر.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318694

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله

  • 0
  • 158

دیدگاه ها

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها