00%
منو

خرید خرما

خرما

درخت خرما درختی است از تیره خرما که امروزه در نواحی گرمسیر و نیمه حاره پرورش می یابد و با آن که منشا اصلی آن را در عربستان و نواحی شمال افريقا ذکر می کنند، اما بررسی های علمی مختلف آن را به نوعی به نام P. silvestris L که در هند می روید نسبت می دهد. درخت خرما، تنه بدون انشعاب با ظاهر استوانه ای شکل دارد. تمام طول ساقه آن نیز عاری از برگ است و فقط قسمت انتهایی ساقه است که در آن، برگ های بزرگ با برگچه های شانه ای جلوه می کنند.

میوه نخل، خرما است. طول خرما بیشتر از قطر آن، مقطعش دایره و سه جداره دارد: جدار نازک خارجی، جدار وسط (گوشت خرمای رسیده)، جدار داخلی، غشایی که به وسیله پوست سخت دندانه ای سلولزی به شاخه خوشه متصل گشته است. خرما تک هسته ای و طول هسته آن زیادتر از عرضش است و از یک طرف بریدگی دارد. جنس هسته، سخت و سلولزی است. خرما، میوه ای است لذیذ و خوراکی که تمام قسمت آن خوردنی است.

اندام های درخت خرما

1.ریشه

به دلیل آن که درخت نخل تک لپه است، ریشه اصلی ندارد و بلافاصله پس از آن که ریشه اولیه از دانه بیرون آمد ریشه های ثانوی ظاهر می شوند. آن ها خوشه متراکمی تشکیل می دهند و تقریبا تمام طول ضخامت آن ها نیز یکسان است.

2.تنه

درخت نخل در تمام بلندی خود، تنه ای مستقیم و ستونی دارد و قطر آن در طول تنه یکسان است و تا محل تاج شاخه ها که انبوه می شود، ضخامت آن تغییرنمی کند. تنه از ته مانده شاخه های پیر پوشیده شده و ناهموار است، اما با پیر شدن نخل، ته مانده های بالا دچار هوا دیدگی شده و تنه نیز صاف تر می شود.

3.شاخ و برگ

نخستین برگ نهال نیزه ای و کامل است. برگ ها پر مانند و به صورت تاجی در نوک تنه از جوانه های انتهایی نقطه رشد به وجود می آیند. در هر سال ۱۰- ۳۵ شاخه ایجاد می شود و عمرشان ۳ تا ۷ سال است. به طورمعمول تعداد برگ های هر درخت نخل بین ۳۰ تا ۱۴۰ عدد است.

4. خوشه گل

با شکافتن گریبانه، خوشه گل که سنبله مرکبی است آشکار می شود و ساقه اصلی یا محور خوشه دیده می شود. رشد این محور ادامه دارد و در هنگام رشد کامل از ۲۵ سانتی متر تا ۲ متر یا بیشتر از آن می رسد و تعدادی از سنبلک ها در نزدیک راس محور خوشه ظاهر می شوند.

سنبلک های براق و در نوسان که طول آن ها از ۱۰ سانتی متر تا یک متر یا بیشتر در تغییر است و تعدادشان بر روی هر شاخه به ۲۰-۳۰ یا شاید ۱۵۰ عدد می رسد، ممکن است بر حسب رقم خرما در راس محور خوشه یا در حد فاصل بين راس محور و نقطه ای در نیمه راه طول محور ظاهر شوند

5. میوه

خرما، میوه ای منفرد، کشیده، استوانه ای نوک دار، تک دانه با کلاله انتهایی، برون بر گوشتی و درون بر غشایی است. بر حسب رقم و شرایط رشد، وزن خرما از حدود ۲ تا ۶۰ گرم، طول آن از ۱۸ تا ۱۱۰ میلی متر و عرض آن از ۱۸ تا ۳۲ میلی متر تغییر می کند. میوه خرما از دو قسمت متمایز تشکیل می شود؛ اول قسمت خارجی که اطراف دانه را فرامی گیرد. این قسمت بخش خوراکی میوه را تشکیل می دهد که به آن پريکارپ (فرابر) گفته می شو

ترکیبات شیمیایی خرما

ترکیبات شیمیایی خرما

تحقیقات انجام شده، نشانگر این مطلب است، که حدود ۲ درصد از وزن خرما را خاکستر تشکیل می دهد که این خاکستر ترکیبی از املاح معدنی مختلف است. به طور کلی هر صد گرم از قسمت خوراکی خرما شامل حدود ۷۲ میلی گرم کلسیم، ۶۰ میلی گرم فسفر و ۲/۶ میلی گرم آهن است.

علاوه بر املاح معدنی، ویتامین ها نیز بخش مهمی از ترکیبات میوه خرما به شمار می روند. به طوری که هر صد گرم از قسمت خوراکی خرما را حدود پنجاه واحد بین المللی ویتامین آ،‌‌‌ ۰/۰۹ میلی گرم ویتامین B۱ (تیامین)، ۰/۱ میلی گرم ویتامین B۲ (ریبوفلاوین) و ۰/۲۲ میلی گرم B۳ (نیاسین) تشکیل می دهد.

ارقام درخت و میوه خرما (رطب)

میزان رطوبت، زودرسی، دیررسی، هسته دار و بی هسته بودن، نرمی بافت، حالت مصرف خرما (مربوط به مرحله رشد خرما)، موجب می شود که میوه خرما در حالت های مختلف به طور متفاوتی طبقه بندی شود. رطب (میوه خرما) براساس نرمی بافت و میزان رطوبت و کیفیت به صورت زیر طبقه بندی می شود. هر یک از ارقام خرما در حالت به خصوص بهترین طعم را دارند.

  •  خرمای خشک

این نوع خرما به مرحله رطب نمی رسد مانند: قصب، اشرسی، دیری، سویدانی.

  •  خرمای نیمه خشک

این نوع خرما زمانی که به مرحله تمر می رسد، بافت پوششی آن خشک می شود مانند: خضراوی، زاهدی، دجله نور، ربی و استعمران.

  • خرمای نرم

بافت این نوع خرما از مرحله رطب تا تمر نرم باقی می ماند. مانند: کبکاب، مضافتی و شاهانی.

  • خرما دیگلت نور

دانه این خرما نیمه شفاف است، ارزش آن به دلیل بزرگی اندازه آن، رنگ روشن، طعم خوب و کیفیت عالی آن است. این نوع خرما برای رسیدن کامل، نیاز به آب و هوای گرم و باران کافی دارد.

  • خرما زاهدی

این رقم خرما رشد خوبی دارد و مقاوم است و در عراق و ایران به دست می آید.

  • خرمای حلاوی

به معنی شیرین است. این رقم خرما از بزرگ ترین ارقام تجارتی خرما در جهان است. رنگ آن روشن و میوه ای نرم دارد. محل اصلی رویش آن در بصره عراق است و از آنجا به دیگر نقاط برده می شود. میوه آن کاملا شیرین و مانند نخل است، اما طعم آن گس است.

انواع محصولات جانبی خرما

محصولات خرما

شهد خرما (عسل خرما)

عسل خرما محتوی کلیه مواد قابل حل خرما است و در صنایع نوشابه سازی، شکلات سازی، بستنی سازی، در تهیه مارمالاد و آب نبات و همچنین در قنادی ها کاربرد دارد.

قند مایع خرما

عبارت است از شربت تصفیه شده که کلیه املاح آن گرفته شده است و مخلوطی از انواع قند یعنی گلوکز، فروکتوز، ساکارز، با غلظت ۷۵ درجه بریکس است.

شیره خرما

شیره ای است که از قسمت گوشتی خرما تهیه می شود و مصرف خوراکی دارد

سرکه خرما

سرکه خرما از تخمیر خرماهای له شده در آب، با درجه حرارت ۳۵ تا ۴۰ درجه سلسیوس تهیه می شود. به طور کلی از هر صد کیلو خرما می توان سیصد تا چهارصد لیتر سرکه به دست آورد.

عرق تارونه

محصول دیگری که از درخت نخل به دست می آید و جزء صنایع خرما محسوب می شود عرق تارونه نام دارد.

خواص درمانی خرما و سرطان

  • خرما منیزیم دارد و از این جهت فوق العاده مهم است، پروفسور دلبت (Delbet) و دیگر دانشمندان عقیده دارند، که در موارد کمبود منیزیم زمینه برای ابتلا به سرطان آماده است.
  • تغذیه با خرما از سرطان کولون، معده و … جلوگیری می کند.

خواص درمانی خرما و دیابت

  • افرادی که مبتلا به دیابت هستند، می توانند از خرما استفاده کنند. زیرا منیزیم موجود در آن کار کلیه و لوزالمعده را آسان و از طرفی ویتامین B2 موجود در آن جاذب مواد قندی سایر غذاهاست.

خرما و بیماری های جنسی

  • اعراب از خرمای کال نیز استفاده می کنند و معتقدند که اثرات درمانی بسیاری دارد، از جمله خرمای سبز که تقویت کننده اعمال جنسی و انرژی زاست. حتی هسته خرمای سبز را نیز آرد می کنند و از آن پمادی تهیه می کنند که برای زخم های آلت تناسلی به کار می رود.
  • زندگی پرمشغله و فشارهای روحی و استرس های روانی میل جنسی را در بعضی اشخاص از بین می برد، بهترین علاج آن خوردن مداوم خرما است که میل جنسی را به این اشخاص بازمی گرداند. در زمان های قدیم همواره خرما را برای ایجاد قدرت و انرژی به کار می بردند. هنوز بهترین میوه برای بازیافتن انرژی و قدرت جوانی است.
  • خرما را در شیر تازه خیس کرده و کمی دارچین به آن اضافه کنید و آن را تناول کنید. پس از آن باز هم مقداری شیر تازه بنوشید که در تقویت قدرت جنسی بی مثال است.
  • از تقطیر گل خرما آب مقطری به دست می آید که گلاب خوبی است و در خوزستان آن را عرق لگاح می گویند و برای تقویت نیروی جنسی مفید بوده و مقوی و مفرح و نشاط آور است.

از بزرگترین خواص خوراکی ها، ترکیب آن ها با سایر مواد و تشکیل ساختار غذایی مفید در صنایع غذایی است. از این رو اگر برخی از مواد گیاهی و خوراکی با دیگر خوراکی ها ترکیب شود خواص مفید و بیشتری را به وجود می آورد. به این لحاظ در مطالب پی آمده به شرح برخی از این محصولات و ترکیبات سودمند اشاره می کنیم:

ارده؛ حاصل کنجد و به عبارت دیگر عصاره این گیاه مفید و مقوی است. مواد لیپیدی و روغن بسیار با ارزشی دارد که مصرف آن در طبخ غذا بهتر از روغن های دیگر است. مخلوط خوشمزه خرما و ارده، معجونی بسیار مقوی می سازد، که برای تجدید قوای بدنی ( ادامه مطلب )

منبع: وبسایت آیدانا ( شما آنچه هستید که می خورید)

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله

  • 0
  • 140

دیدگاه ها

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها